Manhattan Fire Station 3

Manhattan, KS
plus icon
close icon

Square Footage

11,407 SF

Project Description

Stewart-Cooper-Newell assisted during the early stages of the project, guiding the facility’s design in an appropriate direction.  One of the most significant challenges of this project involved fitting the two-bay station onto a long, narrow site with zoning setback constraints on all sides and high-pressure gas lines.  This limited the site’s buildable area and immediately dictated a direction in the design of the station.

This facility serves as the department’s rescue station. The building includes decon and tool rooms, six sleep rooms and private bathrooms, EMS storage and a large mezzanine accessed directly from the apparatus bays.  Training tools are incorporated into the apparatus bays and mezzanine.  The public spaces include a central lobby, a community room, staff offices and an IT closet.  A public restroom has direct access from the exterior and was deliberately located near an adjacent pedestrian walking path.

Designed in collaboration with Anderson-Knight Architects, Station No. 3 replaces a former 1967 building.

Our Involvement

Programming and Schematic Design Consulting Public Safety Architect
Prev Next

Square Footage

11,407 SF

Project Description

Stewart-Cooper-Newell assisted during the early stages of the project, guiding the facility’s design in an appropriate direction.  One of the most significant challenges of this project involved fitting the two-bay station onto a long, narrow site with zoning setback constraints on all sides and high-pressure gas lines.  This limited the site’s buildable area and immediately dictated a direction in the design of the station.

This facility serves as the department’s rescue station. The building includes decon and tool rooms, six sleep rooms and private bathrooms, EMS storage and a large mezzanine accessed directly from the apparatus bays.  Training tools are incorporated into the apparatus bays and mezzanine.  The public spaces include a central lobby, a community room, staff offices and an IT closet.  A public restroom has direct access from the exterior and was deliberately located near an adjacent pedestrian walking path.

Designed in collaboration with Anderson-Knight Architects, Station No. 3 replaces a former 1967 building.

Our Involvement

Programming and Schematic Design Consulting Public Safety Architect