Carrboro Fire & Rescue Station 2

Carrboro, NC
plus icon
close icon

Square Footage

9,017 SF

Project Description

Fire Station No. 2 was a product of the progressive-thinking of the Town of Carrboro. Realizing that energy efficient, sustainable design was becoming a community goal, the Town decided to heavily incorporate sustainability into this facility.

The environmental benefits and the future energy cost savings outweighed the upfront costs of the proposed “green” elements. The station was designed using LEED guidelines and the sustainable features incorporated are equivalent to that of a LEED Silver Certified Facility. Some of the sustainable aspects of the station include efficient HVAC systems, water-saving features in the site landscaping, “green” interior finishes, and an on-site rainwater capture / reuse system.

The station plan was designed to minimize southern sun exposure, as well as create a functional layout that allows for efficient heating and cooling systems, while preserving historic, specimen trees. There are two drive-through bays with adjacent Decontamination, Shop, and Storage areas. The crew has a Watch Room, Triage, Dayroom, Kitchen, Dining and Training Rooms at their disposal. The residential area provides toilet and shower facilities and sleeping quarters for five crewmen.

Our Involvement

Architect of Record
Prev Next

Square Footage

9,017 SF

Project Description

Fire Station No. 2 was a product of the progressive-thinking of the Town of Carrboro. Realizing that energy efficient, sustainable design was becoming a community goal, the Town decided to heavily incorporate sustainability into this facility.

The environmental benefits and the future energy cost savings outweighed the upfront costs of the proposed “green” elements. The station was designed using LEED guidelines and the sustainable features incorporated are equivalent to that of a LEED Silver Certified Facility. Some of the sustainable aspects of the station include efficient HVAC systems, water-saving features in the site landscaping, “green” interior finishes, and an on-site rainwater capture / reuse system.

The station plan was designed to minimize southern sun exposure, as well as create a functional layout that allows for efficient heating and cooling systems, while preserving historic, specimen trees. There are two drive-through bays with adjacent Decontamination, Shop, and Storage areas. The crew has a Watch Room, Triage, Dayroom, Kitchen, Dining and Training Rooms at their disposal. The residential area provides toilet and shower facilities and sleeping quarters for five crewmen.

Our Involvement

Architect of Record