Biltmore Forest Skyland Fire Department

Biltmore Forest, NC
plus icon
close icon

Square Footage

7,852 SF

Project Description

Skyland Fire and Rescue Station #4 is located in the town of Biltmore Forest, adjacent to the well-known Biltmore Estate and Gardens completed in 1895 for George Vanderbilt by architect Richard Hunt. The site is situated between an exclusive residential community, Biltmore Farms, which borders the Biltmore Estate and the Blue Ridge Parkway visible at the rear of the property. In donating the property to the Fire Department for use for their Fire Station, the Cecil family, current owners of the estate and Biltmore Farms only requested that the building respect and blend with the timeless architecture of the surrounding communities.

With a razor thin budget to build the station, the 7,800 sf two drive-thru bay station was designed with a slight taste of the French Tutor style although much of the board and batten trim was removed for budget concerns by the owner. This compact design has a central spine corridor serving three offices along with a combined Dining / Dayroom and kitchen. Further down the corridor are six sleep rooms, the exercise room and combination toilet / shower rooms. A short corridor leads off the main corridor at two locations to provide direct and quick access to the Apparatus Bays.

Our Involvement

Architect of Record
Prev Next

Square Footage

7,852 SF

Project Description

Skyland Fire and Rescue Station #4 is located in the town of Biltmore Forest, adjacent to the well-known Biltmore Estate and Gardens completed in 1895 for George Vanderbilt by architect Richard Hunt. The site is situated between an exclusive residential community, Biltmore Farms, which borders the Biltmore Estate and the Blue Ridge Parkway visible at the rear of the property. In donating the property to the Fire Department for use for their Fire Station, the Cecil family, current owners of the estate and Biltmore Farms only requested that the building respect and blend with the timeless architecture of the surrounding communities.

With a razor thin budget to build the station, the 7,800 sf two drive-thru bay station was designed with a slight taste of the French Tutor style although much of the board and batten trim was removed for budget concerns by the owner. This compact design has a central spine corridor serving three offices along with a combined Dining / Dayroom and kitchen. Further down the corridor are six sleep rooms, the exercise room and combination toilet / shower rooms. A short corridor leads off the main corridor at two locations to provide direct and quick access to the Apparatus Bays.

Our Involvement

Architect of Record